Opera i Rebild

 

Opera I Rebild foromtale 2020

For nittende år i træk byder Aalborg Symfoniorkester og Opera i Rebild velkommen til den store udendørskoncert i Rebild Bakker og for fjerde år i træk markerer koncerten afslutningen på Aalborg Operafestival. Samarbejdet mellem de tre institutioner gør at både festival og koncert lever i bedste velgående.

Årets koncerttema er: Magt og afmagt!

Dette tema appellerer selvsagt til den mere alvorlige del af operarepertoiret, men det er helt bevidst og vi skal, i længere udtog på besøg i nogle af de allerstørste operaers persongalleri.

Koncerten styres i år af to gode og gamle kendinge af Opera i Rebild - dirigenten Giordano Bellincampi og konferencieren Preben Kristensen; Yderligere præsentation er vel unødvendig. Aalborg Symfoniorkester deltager selvfølgelig på vanlig entusiastisk vis og i år medvirker også Den Jyske Operas Kor.

Årets solister er det store stjerneskud på den danske sopranhimmel Clara Thomsen samt den italienske tenor Danilo Formaggia og den ukrainske baryton Boris Statsenko.

Koncerten starter med ouverturen til Mozarts syngespil "Bortførelsen fra Seraillet" - syngespil og ikke opera, da der er talt dialog mellem de musikalske optrin. Bortførelsen er til den muntre side i dette års koncert, men desto større bliver kontrasten, når vi når til de mere alvorlige operaer. Handlingen drejer sig om hovedpersonen Belmontes forsøg på, med hjælp fra tjeneren Pedrillo, at befri sin elskede Konstanze fra Pasha Selims serail (harem!).

Umberto Giordanos verismeopera "Andrea Chenier" er nok ikke den mest kendte. Verismebegrebet forbinder de fleste nok med Puccini, der dyrkede det ivrigt. Verisme kan bedst fortolkes som "virkelighedstro" og har ofte et autentisk historieoplæg, derudover er operaerne oftest gennemkomponerede dvs. der hverken er talt dialog eller recitativer (talesang). Al kommunikation er udkomponeret og ligger i musikforløbene.

Operaen handler kort fortalt om en fransk forfatter Andrea Chenier (ternor), der blev henrettet under den franske revolution. Operaen er især kendt for sit halsbrækkende og ekvilibristiske titelparti.

Første afdeling afsluttes med et fyldigt uddrag af Giuseppe Verdis "Otello", historien om den mauriske hærfører, der har kommandoen over den venetianske flåde. Han bedrages af Iago en ung fenrik, der narrer ham til at tro, at hans kone Desdemona er ham utro. Otello dræber Desdemona, men erfarer i samme stund hvilket forræderi han har været udsat for og tager sit eget liv.

Ander afdeling af koncerten indledes med dansk musik, ouverturen til Paul Schierbecks opera Fête Galante. Operaen er en typisk maskekomedie, men i et mere moderne tonesprog. Operaen spilles på den Jyske Opera 4. februar - 24. marts 2021.

Næste programindslag er fra Puccinis opera Tosca. Historien om kunstmaleren Cavaradossi, der på grund af sin kærlighed til Tosca lægger sig ud med magthaverne og ender med at blive henrettet!

Verdis Rigoletto er vel en af verdens mest kendte operaer. Hofnarren Rigoletto ydmyger adelen ved hoffet i Mantova på den mest ondskabsfulde måde. Som straf kidnapper de hans datter Gilda. Rigoletto hyrer en lejemorder til at bortføre og dræbe Hertugen. Rigoletto spiller på Den Jyske Opera 9. oktober - 28. november 2020.

Rigoletto markerer afslutningen på den mere seriøse del af koncerten.

Der er dog et par gode bolcher tilbage i posen: Udover et velkendt ekstranummer har Preben Kristensen i år fået lov at invitere et par legekammerater med, der skal optræde på linje med ham til koncerten. Vi kan godt garantere, har får kniven for struben - Magt eller Afmagt?

  

Tidligere Programmer

Program 2019

Program 2018

Program 2017

Program 2016

Program 2015

Program 2014

Program 2013

Program 2012

Program 2011